planetbio2

Kiváló tisztasága miatt kiváló haj- és bőrápoló.

Kókuszolaj

PlanetBIO organic coconut oil

A kókuszolajról:

A kókuszolajat – melyet emlegetnek kókuszvajként és kókuszzsírként is -, a kókuszpálmáról (Cocos nucifera) szüretelt érett kókuszdióból vonják ki. A kókuszpálmát Ázsia egyes részein Életfának is nevezik, mert szinte minden részét hasznosítják a mindennapi életben. Egy pálmafa évi átlagos hozama mintegy 30 kókuszdió, ami botanikai értelemben nem is igazi dió, hanem csonthéjas gyümölcs.

 

A PlanetBIO kókuszolaj elsődleges összetevője a zsír, mivel a kókuszolaj több mint 90%-a telített zsírokból épül fel. Ellentétben a káros transzzsírokkal, melyeknél a hidrogénezés következtében megváltozik a kémiai szerkezet, a kókuszolajban található telített zsírok – melyek leginkább közepes láncú trigliceridek – teljesen természetesek. A PlanetBIO kókuszolaj legfőbb zsírsava – hozzávetőleg 50%-ban – a laurinsav, amiből az emberi szervet képes előállítani egy monolaurin nevű anyagot. A laurinsavon kívül – melynek egyetlen más forrása az anyatej – tartalmaz mirisztinsavat, kaprilsavat, kaprinsavat, palmitinsavat és sztearinsavat. A kókuszolajban a többszörösen telítetlen zsírsavak közül megtalálható még a linolsav, amely egy esszenciális omega-6 zsírsav. Ahogy az összes növényi alapú élelmiszer, úgy a PlanetBIO kókuszolaj sem tartalmaz koleszterint, így helyettesíthetjük vele az állati zsiradékokat.

 

Pozitív hatásai:

  • ellenáll a magas hőmérsékletnek és a melegítésnek ( 180° C alatt)
  • így nem válik karcinogénné,
  • magas arányú a benne lévő laurin- , és kaprin zsírsavak,
  • antibacteriális és antivirális tulajdonságú,
  • nem tartalmaz káros transzzsírokat,
  • magas minőségű energia forrás, és
  • száraz- és kevert bőrre-, illetve hajra regeneráló hatású.

Recept: Sós kókusz lakoma

  • 1 csésze lágy kókuszolaj
  • maréknyi petrezselyem vagy fokhagyma
  • csipetnyi Himalája só

Az összetevőket keverd össze az zárható tetejű üvegben, tárold hűtőben, és vaj helyett kenheted kenyérre, de használhatod zöldségekhez is. Egészségedre!

Szeretettel: PlanetBIO csapata