7A-590x230

FOTÓSOROZAT – Meglátogattuk a maca ültetvényt

FOTÓSOROZAT - Meglátogattuk a maca ültetvényt

A PlanetBIO szeret utazni. Rengeteg felfedezésre váró hely van…van annál jobb, mint összekötni a munkát a szórakozással? Mi folyton keressük a legjobbat, hogy termékeink minősége kiváló legyen, sőt megismerkedünk a beszállítóinkkal, így újabb barátságokra is szert teszünk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Íme az Andok – 2012 tavaszán meglátogattuk perui MACA beszállítónkat. A PlanetBIO maca Junin területen gyarapszik, ott, ahonnan a maca eredetileg származik. Ez az egyetlen ismert maca “lelőhely” az 1980 – as évek előtt, mígnem ma Peru egyéb területein és Bolíviában is termesztik.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Erős szél, éjszakai fagyok és a gyenge minőségű talaj sok növény számára mostoha körülménynek számít, de a maca szó szerint csodálatosan fejlődik ezen körülmények között. A már amúgy is gyenge talajt a maca tovább meríti, így a betakarítás után 5 évig hagyják pihenni a földet. A vetésforgóban termesztés fontos, mert csak így fejlődnek tápanyag dús növények, és így elkerülhető a műtrágyázás.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A PlanetBIO maca támogatja a helyi indián közösségeket. Olyan szakemberekkel dolgoznak, akik otthon vannak az organikus termelésben. A mi maca – ánkat szeretettel és élvezettel művelik, egyesítik a modern találmányokat az ősi praktikákkal. Az érett gumók betakarítása számukra társas ünnep, amin az egész falu (beleértve a gyerekeket is) részt vesz.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A PlanetBIO maca vörös, sárga és fekete maca keveréke,ez adja hatóerejét. A végső termék maga a gumó, ám a maca a föld fölött rengeteg levelet növeszt. Mivel a maca permakultúrában nő, gyakran ott hagyják a leveleit a talaj védelme érdekében.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A helyiek frissen fogyasztják a maca gumóját – íze és formája hasonló a retekhez. Eszik főzve és sütve is, vagy liszt finomságúra őrlik, amit aztán kenyérfélékhez és palacsinta tésztához adnak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A maca – t óvatosan megtisztítják, majd levegőn szárítják több hétig. Csak mikor megszárad őrlik finom porrá – így a PlanetBIO maca tökéletes turmixokba, friss gyümölcslevekbe, csokoládéba vagy más nyers süteménybe téve. Intenzív ízét friss narancslével csillapíthatjuk – ez a mi kedvenc maca fogyasztási módszerünk. A Tiéd melyik?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Szeretjük a maca – ánkat, mert organikus körülmények között permakultúrában termett, ráadásul a földeken dolgozók szeretettel művelik, és nem utolsó sorban egy csodálatos barátság született látogatásunkkor. A képen Gregor (vállalatvezetőnk) mosolyog a beszállítóinkkal.

Tetszett a maca történetünk?


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>